Rauhaa päälle maan

Vuoden vaihtuminen saa monet ajattelemaan, että sen myötä tulee mahdollisuus jättää ikäviä asioita taakse, kääntää ikään kuin uusi sivu elämässä ja aloittaa taas puhtaalta pöydältä. Joillekin meistä mennyt vuosi oli niin raskas, että uusia mahdollisuuksia suorastaan janoaa. Yksinäisyys, kosketuksen puute ja suoranainen syli-ikävä on vaivannut monia. Harvaa ympäri maailman riehuva pandemia ei ole koskettanut lainkaan.

Toisaalta ihmisiä ainutlaatuisella tavalla yhdistäneet suru, pelko ja ihmetys ovat myös luoneet lämmintä yhteisöllisyyttä ja tuoneet esiin sellaista välittämistä, jonka soisi jäävän vielä pitkäksi aikaa. Sekä yksittäiset ihmiset että useat järjestöt ovat ympäri maailman antaneet apuaan ja tehneet valtavasti työtä muiden auttamiseksi.

Samalla kun rokotteet tuovat pandemiaan toivoa, näkyy toisaalla toivottomuutta, polarisaatiota, vandalismia, väkivaltaa ja kuolemaa. Ihmisiä, jotka huutavat toistensa ohi kohtaamatta millään tasolla. Ihmisiä, jotka ovat valmiita vihaamaan, tuomitsemaan ja vahingoittamaan toinen toisiaan. 

Konfliktien keskellä on erityisen tärkeää hallita kohtaaminen, kuuntelu ja dialogi.

Suomi on maailman johtavia, kansainvälisesti toimivia rauhanvälittäjiä. Konfliktien keskellä on erityisen tärkeää hallita kohtaaminen, kuuntelu ja dialogi.

Noita samoja taitoja tarvitsee meistä ihan jokainen. Niiden opettelu on mahdollista, sillä onneksi meissä kaikissa on oppimista tukeva kyky empatiaan jo tehdasasetuksena. 

Nyt jos koskaan yhä useamman meistä on tärkeää parsia ja paikata repimisen sijaan, kuroa umpeen toistemme välille syntyneitä kuiluja ja mennä toista puolitiehen vastaan. Kohdata, kuunnella, keskustella.

Onneksi meissä kaikissa on kyky empatiaan jo tehdasasetuksena.

Kammoan uuden vuoden lupauksia, sillä jokainen päivä on uusi alku ja mahdollisuus kokeilla uutta ja vahvistaa vanhaa. NVC eli myötätuntoinen vuorovaikutus on menetelmä, jota olen jaksanut vahvistaa jo kymmenen vuoden ajan. Siitä on tullut tavallaan jo elämäntapa, jonka avulla pystyn pysähtymään, kohtaamaan, kuuntelemaan, ymmärtämään, käymään vuoropuhelua ja tuomaan yhteen ihmisiä, joilla on rajustikin vastakkaisia näkemyksiä. Sitä on ollut myös ilo opettaa.

Kun riittävän moni meistä valitse suhtautua myötätunnolla itseensä ja muihin, voi tulla päivä, jolloin kiusaaminen, syrjintä, vähättely ja väkivalta loppuvat perheissä, kouluissa ja työpaikoilla. Tuona päivänä jokainen saa olla turvassa.

Työni jatkuu. Olethan sinäkin mukana?

Kuva Matheus Viana palvelusta Pexels

Please follow and like us: