Ohjelmat aivoissasi

Ennen uskottiin, että pienen lapsen päässä ei ole mitään. Tuohon tabula rasaan saattoi sitten työntää mitä vain, ja tuloksena oli täysin ympäristönsä ja kulttuurinsa muovaama ihminen.

Vaikka nykyään tiedetään, että lapsi on heti syntyessään pieni persoona, jolla on oma temperamentti ja monia olemassa olevia valmiuksia, monet näyttävät uskovan edelleen tähän tyhjän pään teoriaan, jossa olemme aina ja ikuisesti sitä, mitä meihin on lapsuudessa syötetty. Toistamme ympäristömme, etenkin vanhempiemme, meihin asentamia uskomuksia ja käyttäytymismalleja. Olemme niiden suhteen niin automaattiohjauksessa, että emme usein edes huomaa sitä. Saati kyseenalaista omia ”totuuksiamme”.

Murmelipäiviä jokainen, kaikki samanlaisia, aivot automaattiohjauksella. Kunnes jotain tapahtuu.

Yksi suurista heräämisen hetkistäni oli, kun tajusin matkivani äitini kammoa hämähäkkeihin. Että itse asiassa hämähäkit ovat minusta ihan ok, mutta olin lähes neljäkymmentä vuotta kantanut päässäni äitini ajattelu- ja käyttäytymismallia. Kun ymmärsin, että hämähäkkikammoni ei ollutkaan minun, osasin päästää siitä irti välittömästi. Se oli alku aivan uudenlaiselle maailmankuvalle, joka oli mahdollisimman pitkälle omani, omien valintojeni kautta. Aloin käydä pikku hiljaa läpi uskomuksiani politiikasta, uskonnosta ja isänmaasta. Tarkastelin kriittisesti omia kykyjäni ja mihin käsitykseni niistä perustuvat (ainakin ”kiltteyteen” ja ”reippauteen”, sanoja, joita kieltäydyn enää käyttämästä), riittämättömyyden tunteita, suorituspaineita, häpeää ja uhrautumista. Tein uskomattoman vapauttavia löytöjä, jotka ovat antaneet minun kasvaa omaksi itsekseni, ilman automaattisia, minulle vieraita valintoja. Mieleni reppu on nyt paljon kevyempi, ymmärrykseni syvempää ja elämä rikkaampaa.

Aivojen ja mielen mukautuvuus on lahja, jota voi käyttää joka päivä. Omia uskomuksia ja ajatusmalleja kannattaa päivittää vähintään yhtä säännöllisesti, kuin tietokoneen ohjelmia. Vanhentuneita ja käyttökelvottomia aivojen ohjelmia voi siirtää syrjään, poistaa tai korvata uusilla.

Vaikka et ole vastuussa siitä, mitä sinulle on lapsena maailmasta kerrottu tai mitä olet kokenu, olet 100-prosenttisesti vastuussa nyt aikuisena siitä, mitä ajattelet, mihin uskot ja miten käyttäydyt.

Kenen asentama ohjelmisto sinulla on käytössäsi?

Please follow and like us: