Kuin siemeniä maahan

Teen työtä, jossa useinkaan sen varsinainen, elämää rikastuttava vaikutus ei ole ilmeinen heti. Ihmiset toki saavat oivalluksia, uusia näkökulmia ja ajattelutapoja, he ovat inspiroituneita, pohtivaisia tai helpottuneita. Silti kaikki se varsinainen muutos, joka heissä itsessään ja ihmisten välillä tapahtuu, jää minulta piiloon.

Kenties siksi olin niin helpottunut ja kiitollinen, kun näin tänään heti aamun aluksi tämän: ”Kun tekee töitä ihmisten kanssa, joskus tuloksen näkee 10 sekunnin, joskus vasta 10 vuoden kuluttua. Kuinka vain, jatka ajatusten siementen istuttamista, sillä jonakin päivänä ne puhkeavat kukkaan.”

Merkityksellisyys yksi ihmisen perustarpeista. Se on toivon tuoja vaikeina hetkinä ja tuo tarkoitusta elämään. Jokainen meistä haluaa olla jollain tavalla merkityksellinen, ja tapoja löytää tuo merkityksellisyyden tunne on rajattomasti. Yksi luottaa uskontoon, toinen väkivaltaan ja kolmas uppoutuu työhönsä, kunnes uupuu. Jollekulle vastaus löytyy alkoholista, ylensyönnistä tai urheilusta.

Omat strategiani tämän perustarpeen tyydyttämiseksi ovat vaihdelleet elämäni aikana suuresti. Olen asettanut omaa onnellisuuttani muiden varaan, yrittänyt päteä tekemällä uraa, kilpaillut ja asettanut itseäni muiden yläpuolelle.

Vasta, kun löysin NVC:n eli rakentavan vuorovaikutuksen, aloin ymmärtää paremmin itseäni ja muita, sekä niitä strategioita, joita jokainen meistä valitsee joka ikinen päivä omien tarpeittensa täyttämiseksi. Huomasin samalla, kuinka huonosti toimivia omat valintani olivat olleet oman ja läheisteni hyvinvoinnin sekä ihmissuhteiden kannalta yleensä.

Nyt nuo lähes kymmenen vuotta sitten istutetut siemenet ovat paitsi itäneet myös kasvaneet ja lisääntyneet. Merkityksellisyyden vaatimus on asettunut realistisempiin mittasuhteisiin ja strategiani palvelee nyt paljon paremmin sekä minua että muita. Roolini ja tehtäväni ihmisten ja ihmissuhteiden vahvistamisessa sekä vihapuheen kitkemisessä antaa minulle mahdollisuuden heitellä empatian siemeniä ympärilleni joka päivä, vieläpä useassa eri maassa.

Ja koska muisti on sekä lyhyt että epäluotettava, ilahduin tuosta aamuisesta viestistä. Se auttaa minua taas eteenpäin, yli hetkien ja päivien, jolloin mitään konkreettista ei ole vielä näkyvissä.

Paino sanalla ”vielä”.

Please follow and like us: