Hyvinvointi on tekoja

Rakkaus ei ole verbi, vaan substantiivi, jolla kuvataan suurta ja abstraktia asiaa. Mutta vastaus siihen, mitä rakkaus on, kuuluu usein: ”Rakkaus on tekoja”. Samoin on hyvinvoinnin kohdalla. Iso ja vaikeasti hahmotettava ilmiö tulee lopulta nähtäville pienissä teoissa.

Teot ovat oleellinen osa meidän elämäämme. Mutta onko koko ajan tehtävä ja touhuttava? Eikö voisi välillä vain olla?

Toisaalta monet ihmisyyden ja inhimillisyyden kulmakivet, kuten tutkimani ilmiöt viisaus ja myötätunto, kiinnittyvät vahvasti tekoihin. Kolmiulotteisen viisausmallin (Ardelt 2003) mukaan viisaudesta kolmasosa on myötätuntoa. Ja myötätunnon taas erottaa esimerkiksi empatiasta se, että siihen vaaditaan tekoja. Oleellista on muiden hädän, surun tai vaikkapa innostuksen huomaaminen, myötätunnon tunteminen JA sen osoittaminen. Kun halu auttaa synnyttää tekoja, pieniä tai suuria, puhutaan myötätunnosta.

Toisaalta taas jatkuva tekeminen voi olla merkki omien tunteiden pakenemisesta. Tekojen ja touhun maailma saattaa myös uuvuttaa. Tietoisuustaitojen, eli mindfulnessin harjoittamisella onkin meille lohdullinen kehotus. Sen sijaan, että vaativa ääni käskisi: ”Älä nyt vain istu siinä, vaan tee jotain!”. Voimme sanoa itsellemme: ”Älä nyt vain tee jotain, vaan istu siinä!”. (ks. esim. Boorstein 1996)

Mutta teemme kuitenkin jotain koko ajan – silloinkin kun meistä tuntuu, ettemme tee mitään. Elimistössämme on käynnissä monenlaisia prosesseja hengittämisestä valkosolujen tuotantoon. Moni näistä korjaavista, parantavista toiminnoista vaatii lepoa ja rauhaa. Esimerkiksi aivosolut tankkaavat energiaa ja siirtävät uutta tietoa muistiin juuri ihmisen nukkuessa. (Stenberg 2019)

Joskus juuri tällainen näkymätön tekeminen on kaikkein oleellisinta. Hetkeen pysähtyminen, tietoisuustaitojen harjoittaminen eli mindfulness on tekemistä. Ja samoin kuin muutakin tekemistä, sitä voi harjoitella – epäonnistuen ja oppien. Näkymätön tekeminen on läsnä myös ihmissuhteissa. Ehkä huoliaan meille kertova ystävä tarvitsee neuvojen sijaan kuuntelemista, ihan vain läsnäolemista. Tekemistä sekin! Ja kuunteleminenkin on taitolaji.

Hyvinvoinnissa on pitkälti kyse siitä, millaisia tekoja teemme.

Hyvinvoinnissa on pitkälti kyse siitä, millaisia tekoja teemme. Mitä vaihtoehtoja näemme, ja mitä niistä valitsemme. Pelkkä tieto ei riitä, eikä unelma aina kanna. Mutta teot vievät eteenpäin, askel kerrallaan.

Jos haluat kuulla lisää niistä teoista, jotka tutkitusti vaikuttavat hyvinvointiin, tule kuulolle ilmaiseen webinaariimme 16.8.! Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä! Tai hyppää kyytiin 30.8. alkavalle Tietoa, toivoa, tekoja -hyvän elämän verkkokurssille!

Lue lisää:

  • Ardelt, M. (2003). Empirical assessment of a three-dimensional wisdom scale. Research on Aging, 25(3), 275-324.
  • Boorstein, S. (1996). Don’t just do something, sit there. San Francisco, CA: Harper.
  • Stenberg, T. (2019). Elimistön fysiologiaa unen aikana. Duodecim, 135, 9, s. 831-837

Please follow and like us: