Pääosassa mieli

Sinäkin varmasti osaat luetella helposti kolmesta viiteen tärkeintä asiaa elämässäsi. Siis sellaisia asioita, joita ei voi ostaa rahalla, kuten vaikkapa puhdas omatunto, turvallisuus tai rakkaus. Mutta mikä on oikeasti se kaikkein oleellisin, jota ilman ei ole mitään muutakaan? 

Se olet tietenkin sinä itse. Ja vielä tarkemmin oma pääsi: aivot ja mieli. Vaikka fyysinen kunto on tärkeä, aivojen ja mielen hyvinvointi on kenties vieläkin tärkeämpää. Ruumiskin voi rapistua, jos aivot pysyvät kunnossa ja mieli terävänä. Fyysikko Stephen Hawking oli tästä oiva esimerkki.

Onneksi aivojen ja samalla mielen kunnossa pitäminen on paitsi helppoa myös hauskaa. Tiedämme jo, että tarvitaan sopivasti laadukasta (eli hyvää ja herkullista!) ravintoa, riittävästi verta ja happea aivoihin pumppaavaa liikuntaa, rentouttavia matkoja höyhensaarille, mielekästä tekemistä, uuden oppimista ja ystävien seuraa.

Lisäksi tarvitaan myös tietoa siitä, mitä muuta voimme tehdä, jotta elämästämme rakentuu kokonaisuudessaan sellainen, jossa voimme hyvin ja olemme onnellisia. Intuitio ei sitä nimittäin kerro. Onneksi tukenamme on tiede, joka etsii ja löytää avaimia hyvän elämän salaisuuksien luo.

Lisäksi tarvitaan tietoa siitä, mitä muuta voimme tehdä, jotta elämästä rakentuu kokonaisuudessaan hyvä ja onnellinen.

Kun aivot saavat sopivassa määrin aktivoivia pähkinöitä purtavaksi ja riittävästi lepoa, ne kiittävät runsaskätisesti antamalla jaksamista, luovuutta ja energiaa. Hyvin voivat aivot ovat tärkeät hyvän elämän rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Siellä voi asustaa mieli, jolla on hyvä itsetunto, toivoa ja myötätuntoa. Kun suunnittelemme elämäämme eteenpäin tai lähdemme toteuttamaan haaveita, vain virkeä ja avoin mieli voi tuoda toivottuja tuloksia. Väsyneenä ei jaksa välittää, ei aina itsestä eikä varsinkaan muista.

Muiden ihmisten seura tekee meille erityisen hyvää. Laadukkaat sosiaaliset suhteet ovat tutkimusten mukaan yksi kolmesta tärkeimmästä sekä psyykkistä että fyysistä terveyttä tukevista asioista. Ne lisäävät onnellisuutta ja tyytyväisyyttä omaan elämään. Kaikenlaiset kohtaamiset arjessa, jopa aivan ventovieraiden kanssa, saavat sekä meidät että sen toisen voimaan paremmin.

Kesällä kannattaa huoltaa mieltään muutenkin kuin antamalla sille luonnon valohoitoa. Hoidat mieltäsi, kun annat itsellesi: 

  • Aikaa ihmissuhteille: ystäville, läheisille, tärkeille ihmisille
  • Aikaa telmimiselle: hassuttelulle, liikkumiselle, fyysiselle tekemiselle
  • Aikaa levolle: rentoutumiselle, joutilaisuudelle ja riittävälle määrälle unta

Tänäkin kesänä hoidan sekä kroppaani että mieltäni viilettämällä maantiepyörälläni pitkin poikin kesäistä kotimaata hyvässä seurassa. Ja siitäkin huolimatta, että en ehkä ole kovin cool, kiinnitän oranssin pyöräilykypäräni tiukasti kiinni päähäni joka kerta.

Uncool ja onnellinen on niin paljon parempi kuin dead.

Jos haluat kuulla lisää asioista, jotka tutkitusti vaikuttavat hyvinvointiin, tule kuulolle ilmaiseen webinaariimme 16.8. tai hyppää kyytiin 30.8. alkavalle Tietoa, toivoa, tekoja -hyvän elämän verkkokurssille!

Lue lisää:

Please follow and like us: