Valhe, emävalhe, intuitio

Tieto tuo toivoa: kirjoja hyllyssä.
Tieto tuo toivoa.

Onko sinulla sellainen ystävä, jonka puoleen käännyt, kun olo on epävarma? Joka jaksaa aina kuunnella? Ystävä, joka on aina lähellä, ja jolla on mielipide tai vastaus vaikeisiinkin kysymyksiin?

Jos tämä ystävä asuu sinun korviesi välissä ja kutsut häntä intuitioksi, olet pulassa. Luotat sisäiseen ääneen, jolla ei usein ole hajuakaan siitä, mikä sinulle oikeasti olisi hyväksi. Se uskoo mieluummin huhuihin ja mielipiteisiin kuin faktoihin, johdattaa sinua toistuvasti harhaan ja pahimmillaan pilaa elämäsi. Ja jos se kerran on sattumalta oikeassa, se muistuttaa sinua siitä yhä uudelleen ja yrittää sinnikkäästi palauttaa uskosi itseensä.

Mitä intuitio oikeastaan on? Sen voisi määritellä olevan tietoa, joka tulee muualta kuin faktoista tai analyyttisesta ajattelusta. Siis ei tietoa lainkaan, vaan aavistus jostain epämääräisestä. Usein siihen liittyy luja usko siihen, että intuition avulla voimme tehdä parempia päätöksiä kuin mihin voisimme päätyä analyyttisen ajattelun kautta. 

Väitän, että sinunkin intuitiosi on kuitenkin useammin väärässä kuin oikeassa. Se antaa mielellään ja usein pyytämättä neuvoja kaikenlaisiin elämäntilanteisiin. Sillä on mielipide parisuhteestasi, ruokavaliostasi sekä ajankäytöstäsi. 

Sinunkin intuitiosi on useammin väärässä kuin oikeassa.

Tutkimukset ovat yhä uudelleen paljastaneet intuition huijariksi, johon ei ole luottamista ilman faktojen tarkistusta. Ja silti usein uskomme siihen – jotkut meistä sokeasti. Jos ihmiset eivät luottaisi intuitioon, puoskarit, käärmeöljykauppiaat ja salaliittoteoreetikot olisivat vailla töitä. 

On yllättävän vaikeaa olla uskomatta oman intuitionsa viestejä, tulevathan ne luotettavan tuntuisesta lähteestä: sinusta itsestäsi. Kuitenkin tuon hiljaisella äänellä korvaan säännöllisesti kuiskivan tyypin kyseenalaistaminen voi olla yksi viisaimmista asioista, joita voit tehdä oman elämäsi laadun ja jopa sen pituuden suhteen. 

On yllättävän vaikeaa olla uskomatta oman intuitionsa viestejä.

Intuitiosi saattaa kertoa sinulle, että mitä enemmän tienaat, sitä onnellisempi olet. Tai että työmatkoilla kannattaa laittaa kuulokkeet korviin ja sulkeutua omaan kuplaan, eikä ainakaan jutella tuntemattomalle vieruskaverille. Tai että litteämpi vatsa ja pyöreämmät pakarat tekevät sinusta entistä onnellisemman.

Tiede tietää, että yksinäisyys sairastuttaa ja voi tappaa. Eikä raha, tavara tai ulkonäkö korreloi onnellisuuden kanssa. Ei ainakaan siinä määrin, kuin yleisesti uskotaan. Sen sijaan lämpimät ihmissuhteet, anteliaisuus ja läsnäolo ovat nykyisen tiedon mukaan avainasemassa hyvinvoinnin, onnellisuuden ja hyvän elämän rakentajina.

Tieteen avulla voimme oppia, kasvaa ja voida paremmin. Se paljastaa varjoissa lymyilevät uskomukset ja tuo valoa paikkoihin, missä sitä ei aiemmin ole ollut.

Myös sinne korvien väliin. 

Jos aihe kiinnostaa ja haluat tietää lisää tieteen löytämistä tavoista parantaa omaa hyvinvointiasi, tule kuulolle ilmaiseen webinaariimme 16.8. tai hyppää kyytiin 30.8. alkavalle Tietoa, toivoa, tekoja -hyvän elämän verkkokurssille!

Lue tai kuuntele lisää:

  • https://www.happinesslab.fm
  • https://www.actionforhappiness.org
  • Epley & Schroeder (2014). Mistakenly seeking solitude.
  • https://youarenotsosmart.com/2019/11/20/yanss-165-how-to-avoid-the-health-costs-of-living-a-life-disconnected/
Please follow and like us: