Villi, vapaa, levoton

Pelko pois!

Sydän jyskyttää, kämmenet hikoilevat, vatsaa kääntää. Koko keho on hälytystilassa, sillä mielesi on uskotellut sinun olevan todellisessa vaarassa, vaikka kysymyksessä on vain hämähäkki, lentäminen, puheen pitäminen tai jokin sosiaalinen tilanne. Tavallisia juttuja, mutta mielesi on tehnyt sinulle tepposet.

Kaikilla meillä on kokemusta villinä poukkoilevasta mielestä. Turhien pelkojen lisäksi se voi saada elämän tuntumaan kurjalta, vaikka kaikki olisi hyvin. Miksi muuten niin meistä on stressaantunut tai ahdistunut, levoton tai epämääräisen tyytymätön?

Kaikki se, mitä ja miten elämässäsi koet, perustuu omaan mieleesi ja sen maisemaan. Se luo todellisuuden, jossa elät itsesi ja muiden kanssa. Se voi olla paras ystäväsi tai pahin vihollisesi. 

Mieli voi olla paras ystävä tai pahin vihollinen.

Oman mielen liikkeitä, ajatuksia ja päättelyä on mahdollista havainnoida, ymmärtää ja muuttaa. Ymmärrys omasta itsestä tekee meistä vahvempia kohtaamaan elämän eteen heittämiä vastoinkäymisiä. Samalla se auttaa kohtaamaan muut ihmiset syvemmin ja aidommin, ehkäisten ristiriitoja ja konflikteja.

Lyhyesti: se auttaa meitä elämään rauhassa ja tasapainossa itsemme ja muiden kanssa.

Mielesi on arvokkain omaisuutesi. Sinulta voidaan ottaa pois omaisuus, terveys ja vapaus, mutta kukaan ei voi riistää sinulta ajatuksiasi. Ei ole sattumaa, että suuresti kunnioitetut ja ihaillut ihmiset ovat nimenomaan osoittaneet valtavaa mielen voimaa ja lujuutta käsittämättömien kärsimysten ja vastoinkäymisten edessä.

Mieli on arvokkain omaisuutesi.

Psykiatri ja logopedian kehittäjä Viktor Frankl selvisi keskitysleiriltä mielensä avulla. Hänen keskeinen uskomuksensa oli, että ihminen on periaatteessa täysin vapaa valitsemaan, kuinka suhtautuu itseensä ja omiin olosuhteisiinsa. Hän korosti jokaisen omaa vastuuta suhteessa elämään.

Etelä-Afrikan entinen presidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Nelson Mandela selvisi poliittisesta vainosta, kidutuksesta ja 27 vuoden vankeustuomiosta mielensä voimalla. Mandelan kerrotaan sanoneen, että “rohkeus ei ole pelon puuttumista vaan sen voittamista”.

Kumpikaan näistä miehistä ei antanut valtaa pelolle, epäilyksille tai ahdistukselle. Molemmat aivan varmasti kokivat näitä tunteita, mutta hallitsivat mielensä ja ohjasivat sen suuntaan usko, toivo ja parempi tulevaisuus.

Sinun ei tarvitse olla sankari. Pääset alkuun, kun ymmärrät olevasi ohjaksissa.

Se on mielestä kiinni.

Jos haluat saada lisää työkaluja mielen vahvistamiseen ja kuulla tieteen löytämistä tavoista parantaa omaa hyvinvointiasi, hyppää mukaan 30.8. alkavalle Tietoa, toivoa, tekoja -hyvän elämän verkkokurssille, jossa kuulet kerromme tutkittua tietoa hyvän elämän rakentamisesta.

Mieltä vahvistavia harjoituksia voit kuunnella täällä.

Please follow and like us: